Deze week kreeg ik de kans om naar een uiteenzetting over Eritreaanse vluchtelingen te mogen luisteren.
Er was één punt dat me sterk de aandacht trok, niet op de eerste plaats de onvoorstelbare ellende die deze mensen doorstaan voor dat ze op een veilige bestemming komen, maar wat hen daarna nog te wachten staat; het grote cultuur verschil.
Er is vaak een essentieel verschil tussen wat verschillende culturen als belangrijk zien. Wij in Nederland hechten bijvoorbeeld grote waarde aan eerlijkheid en voor onszelf op kunnen komen. Het gebeurt hierdoor meer dan ooit dat wij voor niet-Nederlanders als grof en lomp overkomen.
Binyam Andebrhan, de man die ons de lezing gaf en zijn hele leven wijdt aan het helpen van vluchtelingen, beschreef de situatie het met een paar woorden:
De Nederlanders zetten het individu, het ‘ik’ voorop en daarna pas komt het algemeen belang, terwijl in veel andere volkeren de gemeenschap op de eerste plaats komt en daarna pas het individu.
Dat heeft me wel aan het denken gezet. Kun je zeggen dat het ene beter is dan het andere?
Wat zijn de voordelen als het individu boven het algemeen belang staat en wat als we de groep, onze maatschappij boven onze eigen belangen stellen?
Hoe zie jij het, kunnen die twee zienswijzen met elkaar verenigd worden?
Comments